زلزلهها: وقوع ناگهانی، مدیریت با دانش و تکنولوژی
سعید قدیری مقدمگروه اجتماعی1403/11/7کد خبر 1403b13629
زمینلرزهها پدیدههای طبیعی هستند که معمولاً به علت رهاسازی ناگهانی انرژی در لایههای زمین رخ میدهند. این انرژی معمولاً در اثر حرکت و جابجایی صفحات تکتونیکی زمین ذخیره میشود. زمینشناسان اعتقاد دارند که صفحههای تکتونیکی به دلیل گرمای داخلی زمین که از تجزیه رادیواکتیو عناصر سنگین ناشی میشود، به آرامی در حال حرکت هستند. این حرکتها ممکن است به همدیگر فشار آورده یا از هم دور شوند و باعث ایجاد فشار در نواحی مرزی صفحات شوند. هنگامی که فشار بیش از حد افزایش یابد، نهایتاً یک صفحه مکانیسم لغزش یا شکست پیدا میکند و انرژی ذخیرهشده به صورت امواج لرزهای در زمین منتشر میشود که ما آن را بهعنوان زلزله احساس میکنیم.
درصد بالایی از زمینلرزهها در مرزهای صفحههای تکتونیکی رخ میدهند؛ زیرا این مناطق بیشترین سطح ناپایداری دارند. برخورد صفحات میتواند به سه شکل زیر رخ دهد: اولاً، در نواحی فرورانش که یک صفحه به زیر صفحه دیگر میرود، معمولاً زمینلرزههای شدید و بعضاً با قدرت تخریب بالا رخ میدهد. دوماً، در نواحی گسلهای امتداد لغزشی مانند گسل سناندریاس در کالیفرنیا، صفحات بهطور افقی نسبت به هم حرکت میکنند که میتواند باعث زمینلرزههای قابل توجهی شود. سوماً، در مناطق واگرا که صفحات از هم دور میشوند، معمولاً زمینلرزههای کمعمقتر و کمقدرتتر رخ میدهند.
با اینکه حرکت صفحات تکتونیکی عامل اصلی زمینلرزهها است، عوامل دیگری نیز میتوانند در وقوع آنها نقش داشته باشند. فعالیتهای آتشفشانی ممکن است باعث زمینلرزههای محلی شود. هنگامی که ماگما به سطح زمین نزدیک میشود، ممکن است به سنگهای اطراف فشار وارد کرده و باعث شکستگی و در نتیجه زمینلرزه شود. این زمینلرزهها اغلب به فعالیتهای آتشفشانی وابستهاند و میتوانند اخطاری برای فورانهای آینده باشند.
علاوه بر عوامل طبیعی، اقداماتی که انسان انجام میدهد نیز میتوانند موجب زمینلرزه شوند. تزریق یا برداشت مقادیر بالای مایعات در سطح زمین مانند آنچه در استخراج نفت و گاز یا تزریق آب به سفرههای زیرزمینی برای ذخیرهسازی میتواند تغییرات فشار در گسلها ایجاد کند و منجر به وقوع زمینلرزه شود. همچنین ساخت سدهای بزرگ و تغییرات شدید در تعادل نیروها میتواند به وقوع زمینلرزه بیانجامد.
استفاده از ابزارهای مدرن مانند شبکههای لرزهنگاری و سیستمهای ماهوارهای به زمینشناسان این امکان را دادهاست که بهتر بتوانند مناطق زلزلهخیز را شناسایی کرده و ریسک وقوع زمینلرزهها را تحلیل کنند. این اطلاعات اساسی به برنامهریزان و مهندسان کمک میکند تا ساختمانها و زیرساختهای مقاومتری بسازند و نیز به ارائهدهندگان خدمات امدادی کمک میکند تا در مواقع بحرانی آمادگی بیشتری داشته باشند.
بهطور کلی، اگرچه وقوع زمینلرزهها به عوامل طبیعی و پدیدههای زمینشناختی وابسته است، اما درک دقیقتر از این فرآیندها میتواند به کاهش خسارات و جلوگیری از تلفات انسانی کمک کند. دانش و تکنولوژی بهروز و آگاهی عمومی میتواند نقش موثری در افزایش آمادگی جوامع در برابر این پدیدههای طبیعی ایفا کند.
مطالب را در این رابطه دنبال کنید:
زمینلرزه 5.1 ریشتری قصر شیرین و مناطق مرزی را لرزاند دوشنبه 8 بهمن 1403زلزله 3.7 ریشتری بستک را لرزاند؛ احساس زمینلرزه در لار و کوخرد یکشنبه 7 بهمن 1403چالشهای اجتماعی در مسیر پذیرش انرژیهای تجدیدپذیر جمعه 5 بهمن 1403انواع زلزلهها: از تکتونیکی تا انسانی چهارشنبه 3 بهمن 1403هنرهای تجسمی؛ پل ارتباطی اخلاقی میان فرهنگها پنجشنبه 4 بهمن 1403