احترام به والدین: کلید آرامش روحی
سعید قدیری مقدمگروه اجتماعی1404/1/15کد خبر 1404130345

حدیثی که از امام هادی (علیهالسلام) نقل شده، به موضوع اهمیت و جایگاه بالای والدین در جامعه اسلامی و روانشناسی فردی اشاره دارد. در این حدیث، یحیی بن عبدالحمید بیان میکند که امام به مردی که از پدرش بدگویی کرده بود، گفت: «العقوق ثکل من لم یثکل» یعنی نافرمانی از پدر و مادر، داغی است بر دل کسی که هنوز داغ ندیده است. این جمله کنایهای است بسیار عمیق که نشان میدهد نافرمانی از والدین و بیاحترامی به آنها میتواند برای فردی که این کار را انجام میدهد، عواقب جدی و روحی بهدنبال داشته باشد.
موضوع نافرمانی از والدین به عنوان یکی از گناهان بزرگ در آموزههای اسلامی مطرح شده و در بسیاری از روایات به عواقب آن اشاره شده است. والدین، به ویژه مادر، در فرهنگ اسلامی و نیز در سایر فرهنگها، جایگاه ویژهای دارند و بیاحترامی به آنها نهتنها از نظر اجتماعی قبیح است، بلکه ابعاد روحی و روانی آن نیز میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به وجود آورد. از طرفی نافرمانی از والدین میتواند نشانههایی از عدم توجه به تربیت دینی و اخلاقی فرد باشد.
یکی از نکات اساسی این حدیث، تأکید بر عواقب روحی نافرمانی است. امام در حقیقت به مرد میگوید که اگر کسی به والدین خود بیاحترامی کند، این عمل او نهتنها برای والدینش ضرر ندارد، بلکه خود او را دچار عذاب و رنج میکند. استفاده از واژه «ثکل» به این معناست که نافرمانی از والدین میتواند داغی بر دل فرد باشد که او را به شدت میرنجاند و از آرامش روحی دور میکند، گویی که او نیز مانند کسی که عزیزانش را از دست داده، رنج میبرد.
در دنیای معاصر، روابط خانوادگی و احترام به والدین بهخصوص در میان نسل جوان، بیشتر از همیشه حائز اهمیت است. نافرمانی و بیاحترامی به والدین میتواند به مشکلات روانی و اجتماعی منجر شود. جوانان امروزی ممکن است تحت تأثیر رسانهها و فرهنگهای گوناگون قرار گیرند و از هماکنون احترام به والدین را نادیده بگیرند. اما این حدیث یادآوری میکند که اینگونه رفتارها نهتنها به والدین آسیب میزند، بلکه خود فرد را نیز دچار رنج و سختی میکند.
نکته دیگر این حدیث مربوط به حساسیت و نگرش اسلامی در مورد «عقوق» یا نافرمانی از والدین است. در فرهنگ اسلامی، اطاعت و احترام به والدین بهویژه در امور دینی و اخلاقی اهمیت فوقالعادهای دارد. در قرآن هم بارها بر قدر و ارزش والدین تأکید شده و این مسئله بهعنوان یکی از وظایف اصلی نسل جوان تلقی میشود. اندیشمندان اسلامی بر این باورند که نافرمانی از والدین میتواند به شکست در زندگی فردی و اجتماعی منجر شود.
امام هادی (علیهالسلام) در این حدیث به روشنی میگوید که نافرمانی از والدین نهتنها عواقب دنیوی دارد بلکه میتواند آثار آخرتی نیز به همراه داشته باشد. این امر یادآور میشود که هر رفتار و عمل ما در این دنیا، تأثیرات مثبت یا منفی در زندگی ما و همچنین در زندگی دیگران خواهد داشت. دستکشیدن از نافرمانی و احترام به والدین، نهتنها نتیجه «ثکل» و رنج روحی را به دنبال نخواهد داشت بلکه میتواند موجب رضایت الهی و آرامش دل نیز باشد.
به همین دلیل، در زندگی روزمره باید به یاد داشته باشیم که احترام به والدین جزو اصول زندگی صحیح و اسلامی است و در نهایت به خود ما نیز کمک میکند تا زندگی آرامتری داشته باشیم و از داغ و رنجی که نافرمانی میتواند به همراه بیاورد، دور بمانیم. این حدیث یک درس بزرگ در مورد محبت، احترام و اهمیت روابط خانوادگی و مسئولیتهای ما نسبت به والدینمان است.
مطالب را در این رابطه دنبال کنید:
فرزندان: تأثیرگذارترین عامل در تصمیمات مالی والدین شنبه 9 فروردین 1404مبارزه با تجملپرستی: راهی به سادگی جمعه 15 فروردین 1404جشن روز طبیعت تجدید عهد با زمین و نظافت چهارشنبه 13 فروردین 1404
وقوع 7 لرزه در کشور؛ بزرگترین زلزله با شدت 4.4 در فارس ثبت شد
استان های ایمن در زلزله ها جمعه 8 فروردین 1404 لغایت جمعه 15 فروردین 1404
پیشبینی الگوی ۲۹ روزه وقوع زلزله در ایران: احتمال زمینلرزه ۴.۴ ریشتری در فارس
افزایش لرزهخیزی در کشور: ثبت 42 زمینلرزه در یک هفته اخیر، با بزرگترین لرزه 4.4 در فارس
کاهش قیمت طلا در ایران: طلای 18 عیار به 7.9 میلیون تومان رسید