باشگاه تاب آوری ، قدرشناسی و شکرگزاری
محمد رضا مقدسیگروه اجتماعی1401/6/2کد خبر 140161388108
بنا بر همین گزارش از قدیری نیوز سارا حق بین در ادامه این یادداشت برای باشگاه تاب آوری نوشت با توجه به اینکه موقعیت های سخت و چالشی بخشی جدانشدنی از تجربیات بشری هستند، یادگیری مقابله با آن و افزایش تاب آوری، یک مهارت ارزشمند در زندگی است. قدردانی می تواند یکی از بهترین راه ها برای محافظت عاطفی و ذهنی از خود و افزایش تاب آوری در هنگام وقوع طوفان های زندگی باشد
از دست دادن شغل، مشکلات در روابط، بیماری های مزمن. تجربیاتی از این دست می تواند باعث شود ما احساس غرق شدن، از دست دادن و ناامیدی کنیم.
قدردانی چیست و چرا برای ما خوب است؟ دو ویژگی تعیین کننده برای قدردانی وجود دارد: 1. شناخت و قدردانی از رویدادها یا چیزهای مثبت در زندگی فرد، اذعان به این است که منبع این چیزهای خوب بیرونی (حداقل تا حدودی) از خود اوست. قدردانی یک تجربه جهانی بشری است و افراد در فرهنگ ها و مذاهب مختلف، هم آنرا تجربه می کنند و هم ابراز. مطالعات متعددی نشان داده که چگونه اثرات مثبت قدردانی به طرق مختلف بر ما تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، این مطالعات نشان داده که وقتی در مورد چیزهای خوب زندگی فکر می کنیم، احساس کلی به زیستی و خوشبختی ما نیز افزایش می یابد. اگر زمانی احساس کردید که تجارب مثبت را به سرعت فراموش می کنید، قدردانی کمک می کند تا احساسات مثبت، کمی بیشتر در اطراف شما باقی بمانند.
چگونه قدردانی به ما در ایجاد تاب آوری کمک می کند؟
قدردانی یک حالت ذهنی است. در واقع، یک مدار سپاسگزاری در مغز شما وجود دارد که به شدت به تمرین نیاز دارد. تقویت این مدار موجب می شود تا سلامت جسمی و روانی شما را ارتقاء بخشد، شادی را تقویت کند، خواب را بهبود بخشد و به شما کمک می کند تا احساس ارتباط بیشتری با افراد دیگر داشته باشید.
اگر قدردانی را به عنوان یک احساس مثبت در نظر بگیرید، هر احساس مثبت فرصتی است برای لذت بردن از زندگی و احساس رضایت در لحظه اکنون. احساسات مثبت همچنین فواید زیادی برای سلامت جسمانی دارند، از جمله تقویت سیستم ایمنی بدن، محافظت از سیستم قلبی عروقی و افزایش شانس زندگی طولانی.
قدردانی کردن تنها برای به حداقل رساندن سختی هایی که تجربه کرده اید یا هنوز در حال گذراندن آن هستید، نیست. تمرین های قدردانی به شما کمک می کند این زمان های دشوار را مدیریت کنید و به شما یادآوری می کند که اگر توقف و مکث کنید، هنوز چیزهای خوبی در اطراف تان وجود دارد که هر روز اتفاق می افتد.
مطالعه ای که اخیراً توسط دانشگاه جورجیای جنوبی انجام شد، نشان داد که قدردانی واقعاً به ما در ایجاد تاب آوری و توانایی رشد و شکوفایی در شرایط سخت کمک می کند. در این مطالعه، شرکت کنندگان به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه قدردانی را انجام دادند، در حالی که بقیه انجام ندادند. از کسانی که تحت مداخله قدردانی قرار گرفتند خواسته شد تا به طور آگاهانه چیزهایی را که به خاطر آنها سپاسگزار بودند به یاد بیاورند. نتایج این مطالعه نشان داد که شرکت کنندگانی که تکلیف قدردانی را انجام دادند، مهارت های مقابله هیجانی بیشتری را در مقایسه با افرادی که این کار را انجام ندادند، گزارش کردند. در مورد اینکه چرا قدردانی ما را تاب آورتر می کند، پاسخ این است که: - اولاً، احساسات مثبتی مانند قدردانی به ما کمک می کند تا فضای باز ذهنی و خلاقیت خود را افزایش دهیم. وقتی قدردان هستیم، ذهن ما واقعاً بهتر کار می کند و به ما این امکان را می دهد که خلاق تر، خوش بین تر و توانمندتر در تلاش هایمان باشیم. - ثانیاً، داشتن طرز فکر قدردانی به احتمال زیاد رفتار کمک جویی را در ما تشویق می کند. افراد قدردان بیشتر به دنبال حمایت هستند، از منابع در دسترس خود استفاده می کنند و مستقیماً و با دیدی مثبت با مشکلات روبرو می شوند. آنها همچنین سعی می کنند پتانسیل یادگیری و رشد را پیدا کنند. از آنجایی که افراد قدردان از مهارت های مقابله ای موثر استفاده می کنند، در هنگام بروز مشکلات کمتر تحت فشار قرار خواهند گرفت.
چند پیشنهاد برای تمرین قدردانی: تمرین قدردانی نباید تمرین مفصلی باشد. راه های ساده زیادی برای پرورش این عادت وجود دارد که بسیاری از آنها را می توان به راحتی در زندگی روزمره گنجاند: • قدردانی آگاهانه را تمرین کنید. یکی از بهترین راه ها برای شروع، پرورش نگرش ذهن آگاهی است که عمداً در مورد چیزهایی که بابت آنها سپاسگزار هستید فکر کنید. تمرین تمرکز حواس قدردانی را حتی دو دقیقه در روز انجام دهید، تمرکز بر چیزی که شکرگزار آن هستید، می تواند در بهبود شرایط عاطفی شما تأثیر بگذارد و تأثیر مثبتی بر ساختار و عملکرد مغز شما داشته باشد.
• گفتگوهای شکرگزاری روزانه داشته باشید. زمانی که با خانواده یا دوستان خود صحبت می کنید، سؤالاتی بپرسید که به دیدگاهی سپاسگزارانه منجر می شود. شما می توانید این کار را مستقیماً با بخشی از یک مراسم روزانه انجام دهید. به عنوان مثال، در طول یک وعده غذایی خانوادگی از همه بخواهید یک چیز را نام ببرند که آن روز بابت آن قدردان بوده اند.
• یک دفترچه قدردانی داشته باشید. گاهی اوقات عمل نوشتن می تواند به ما کمک کند تا افکار انتزاعی را به ایده های عینی تبدیل کنیم. پس چرا آن را در شیوه های قدردانی خود اعمال نکنیم؟ روزی سه چیز جدید که بابت آنها سپاسگزار هستید و یک رویداد مثبت را که در طول روز تجربه کرده اید بنویسید. عمل نوشتن، پردازش عمیق تر و واضح تر خاطرات را تشویق می کند و می تواند ما را به راحتی در احساسات ایجاد شده غوطه ور سازد.
• به دیگران برگردانید. در نهایت، ما اغلب وقت خود را صرف بررسی درونی و ارزیابی خود می کنیم. انجام یک کار مثبت برای دیگران یک راه واقعاً خوب است که به ما کمک می کند فراتر از خود و شرایط شخصی خود به مسائل نگاه کنیم. از طریق اعمال متفکرانه و سخاوت مندانه مانند مشارکت فعال در فرصت های جمع آوری کمک های مالی یا داوطلب شدن در کارهای خیر، در زندگی خود و دیگران تفاوت ایجاد کنید.
• به جایگزین فکر کنید. اگر خوبی های زندگی خود را نادیده بگیریم و فقط روی چیزهای بدی که هر روز رخ می دهد تمرکز کنیم، چه اتفاقی می افتد؟ قطعاً ترس، اضطراب، افسردگی و استرس ما را از نظر روانی و جسمانی نابود می کند. با جایگزین کردن افکار منفی با قدردانی بابت داشته هایتان، می توانید با مشکلات پیش رو بهتر دست و پنجه نرم کرده و آنها را بهتر مدیریت کنید. بعلاوه، شیوه های قدردانی به شما این امکان را می دهد که به جای نادیده گرفتن چیزهای خوب، توقف کرده و بیشتر به آنها فکر کنیم.