تحول تاریخی مبارزه با ایدز: از بحران تا کنترل
سعید قدیری مقدمگروه اجتماعی1403/8/9کد خبر 1403813884
بیماری ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS)، برای نخستین بار در دهه ۱۹۸۰ میلادی بهعنوان یک اپیدمی جهانی شناخته شد. این بیماری ناشی از ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) است که سیستم ایمنی بدن را هدف قرار میدهد، و با تخریب سلولهای CD4+ T، که نقشی کلیدی در دفاع ایمنی دارند، باعث میشود فرد مبتلا بیشتر در معرض عفونتها و برخی سرطانها قرار گیرد. اولین موارد شناختهشده ایدز در سال ۱۹۸۱ توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) در ایالات متحده ثبت شد.
این موارد شامل گروهی از مردان همجنسگرا در لسآنجلس بود که به نوعی نادر از التهاب ریه و سرطان پوست به نام کاپوسی سارکوما مبتلا بودند. تا اوایل دهه ۱۹۸۰، دلیل این عوارض ناشناخته بود و بیماران بهسرعت جان خود را از دست میدادند. در سال ۱۹۸۳، دو گروه تحقیقاتی بهطور مستقل اعلام کردند که نوع جدیدی از ویروس را کشف کردهاند که بعداً پرونده بیماری ایدز را روشن کرد. این ویروس بهصورت رسمی با نام HIV شناخته شد.
شناخت این ویروس قدم بزرگی در جهت فهم بیشتر بیماری و توسعه راهکارهای درمانی بود. اواخر دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰، بیماری ایدز بهسرعت در سراسر جهان گسترش یافت. بخشی از این گسترش به دلیل عدم آگاهی عمومی و نبود روشهای مؤثر پیشگیری بود. در همین دوره، حکومتها و سازمانهای بهداشتی جهانی به شدت فعالتر شدند تا تلاش کنند بینش عمومی را افزایش دهند و روشهای جلوگیری از شیوع ویروس را بهبود بخشند.
در اواسط دهه ۱۹۹۰، پیشرفتهای مهمی در زمینه درمان ایدز حاصل شد. معرفی داروهای ضدویروسی ترکیبی (بهویژه داروهای مهارکننده پروتئاز) منجر به کاهش چشمگیر مرگ و میر و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV شد. این رژیمهای درمانی قدرت کنترل بار ویروسی را داشتند و توانستند سیستم ایمنی بیماران را در حدی بازسازی کنند که از عفونتهای فرصتطلب جلوگیری شود.
همچنین در این دوره، کمپینهای بزرگ جهانی مانند برنامه UNAIDS تحت نظارت سازمان ملل به راه افتادند تا در سطح بینالمللی آگاهیسازی کنند و منابع لازم را برای مبارزه با این اپیدمی جهانی فراهم آورند. این تلاشها به پروسه کاهش تابو و انگ پیرامون ایدز و HIV کمک شایانی کردند و حمایتهای گسترده اجتماعی و مالی بیشتری را جهت تحقیق و درمان به همراه آوردند.
در دهههای اخیر، با توسعه و دسترسی گستردهتر به درمانهای موثر و اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از پیشگیری اضطراری (PrEP) و آموزشهای مداوم، تعداد موارد جدید ابتلا کندتر شده است. تلاشهای جهانی برای ریشهکنی ایدز همچنان ادامه دارد و تحقیقات به سمت یافتن واکسنهای مؤثر و درمانهای مداوم و قابل تحمل برای بیماران پیش میرود.
با همه این تلاشها، ایدز همچنان یکی از چالشهای بزرگ بهداشتی جهان است. مبارزه با این بیماری نیازمند همکاری مداوم بینالمللی و آگاهی مستمر جامعه در مواجهه با تهدیدات جدید است. انتقال دانش و منابع به مناطقی که بیشترین تاثیر را از ایدز دیدهاند، یکی از اولویتهای اصلی در تلاشهای جهانی برای ریشهکنی این بیماری است.
مهمتر از همه، باید به تلاش در جهت کاهش انگ و تبعیض علیه افرادی که با HIV زندگی میکنند ادامه داد تا آنها بتوانند به طور کامل و بدون مانع از زندگی و درمان بهرهمند شوند.